Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

SELEGA -kodinohjaustekniikka perustuu pitkään kokemukseen ja siksi asiakkaan hyöty on joka kohdassa etusijalla.

1. Pitkä elinkaari -> säästää tolkuttomasti rahaa talon käyttöiän aikana.

Jos investoi rakennusvaiheessa älytalotekniikkaan esimerkiksi 20.000,- € niin se ei vielä ole vaikkapa 400.000,-€ rakennusbudjetissa mikään kovin järisyttävä lisäkustannus. Paljon rahaa toki sekin.

Mutta sitten tulee iso lisäkustannus, kun parin vuosikymmenen kuluttua huomataan korjaustarvetta ja kyseinen järjestelmä onkin jo vanhentunut ja se joudutaan vaihtamaan uuteen. 

Näin on käynyt kaikille tähän asti markkinoilla olleille älytalojärjestelmille ja mikään ei viittaa siihen, että kehitys olisi nyt pysähtynyt tämän päivän järjestelmiin ja että näitä nyt myynnissä olevia myytäisiin vielä vuonna 2037.

Tämän vuoksi SELEGA -sähkökeskuksissa on tavallista reletekniikkaa perustana ja äly on päälle rakennettu helposti päivitettävä, vaihdettava tai poistettava lisävaruste.

Jo rakennusvaiheessa säästö älyjärjestelmiin verrattuna on useita tuhansia euroja, koska lisäkustannus voi  enimmilläänkin olla 10.000,- € luokkaa, usein vähemmän ja oikein nuukasti tehden jopa vain kymmenesosa tuosta, joskin silloin ei kaikki tässä alla olevat hyödyt tule saavutettua. 

Kustannus-hyöty -suhteesta voidaan keskustella enemmän vaikkapa suunnittelua aloitellessa. Voit valita oman budjetin ja arvostusten perusteella itsellesi sopivimman tason. 

2. Yksinkertaiset käyttöperiaatteet - elämää helpottavia toimintoja tulee oikeasti käytettyä

SELEGA -sähkötekniikan käyttö tapahtuu ihan tutuilla ja tavallisilla painikkeilla niin, että kunkin napin takana on selkeä ymmärrettävä toiminto: esim poissa -napista katkeaa tarpeettomat sähköt ja vesi.

Napin vieressä on kerrottu napin antama toiminta. Mitään valikkoja ei tarvitse selata ja vastata käsittämättömiin tietokoneen esittämiin kysymyksiin, joiden ideaa ei harvoin käytettynä voi kukaan muistaa.

Mukavuutta ja turvallisuutta antavat ominaisuudet:

- piha-alueen valojen automatiikka sekä käsikäyttö

- auton lämmityksen ajastus ja kello-ohjaus sekä käsikäyttö

- terassilämmittimien ajastus ja käsikäyttö

- sulanapidon ajastus ja käsikäyttö

- paloilmaisu, murtovalvonta ja vuotovalvonta, - hälytys ja sähköjen / veden ohjausautomatiikka

- sähkölukkojen ohjaus

- etäkäyttö tekstiviesteillä (älypuhelimissa ihan selväkielisillä viesteillä)

- varavoima-akut yhdessä paikassa, ei tarvitse huolehtia palovaroittimien paristoista

3. Tavalliset oheistarvikkeet - ei tule sidotuksi yhteen tuoteperheeseen 

SELEGA -periaatteen mukaan komponentit tulee olla yleiskäyttöisiä monelta toisistaan riippumattomilta valmistajilta saatavia mahdollisimman yksinkertaisia ja siten myös luotettavia laitteita. 

SELEGA :n toimittamat oheistarvikkeet on hankittu eri puolilta maailmaa, testattu käytännössä ja niiden kytkeminen on ohjeistettu asennusohjeisiin. Tämä kaikki  vähentää sähköasentajan työtä joka merkitsee rakentajan rahan ja asentajan hermojen säästöä.

4. Avoin rajapinta älyjärjestelmille - antaa edullisesti mahdollisuuksia tulevaisuuteen

Mehän emme kukaan voi varmuudella tietää, mitä uutta tällä alalla tullaan näkemään seuraavan sukupolven aikana. Itse olen seurannut tekniikan kehitystä noin neljä vuosikymmentä ja sen perusteella ei uskalla ennustaa muuta kuin sen, että muutosta tulee tapahtumaan ja paljon.

On täysin oikeutettua odottaa, että sähkötekniikan peruskomponentit ovat toimivaa kamaa koko tuon tulevan neljän vuosikymmenen ajan. Ja yhtä varmaa on, että mikään tietotekninen laite ei vastaavaa aikaa tule olemaan ajantasalla.

Nyt tällä hetkellä tiedossa olevat  erilaiset ohjelmoitavat logiikat ja väyläjärjestelmät ovat hyvin helposti kytkettävissä perustekniikkaa ohjaamaan. On enemmän kiinni kyseisen älyjärjestelmän avoimuudesta ja ohjelmointimahdollisuuksista, mitä niillä saa aikaan. En tietenkään voi antaa takuita, että tulevaisuuden uudet keksinnöt ovat suoraan sovellettavissa SELEGA -perustekniikan lisävarusteeksi yhtä helposti. 

5. Riviliittimillä ja merkinnöillä varustettu sähkökeskus - asentajan työn helpotus

Tämä hyöty pitäisi näkyä myös rakentajan rahan säästönä eli siinä voittavat molemmat, rakentaja saa edullisemman asennuspalvelun ja asentaja paremman katteen palvelun myynnistä.

6. Valmis ohjelma ohjauslogiikassa - nopea ja edullinen käyttöönotto

Käyttöönotto on yksi älyjärjestelmien suurimmista kustannuksista. Tätä harvoin tuodaan esille näitä järjestelmiä esiteltäessä. Toki ongelmaan ovat keksineet ratkaisuja myös järjestelmien valmistajat siten, että on irrottauduttu avoimesta standardista ja tehty oma vakiosovellus. Samalla sitten on sidottu ostaja tähän ratkaisuun kaikkien komponenttien suhteen. Ja mikäpä sen parempi bisnes.

SELEGA -ohjauskeskuksen älykkäänä lisävarusteena on Siemensin valmistama LOGO, johon olen laatinut valmiin ohjelman. Käyttöönotossa sähköasentajan tehtävä on valita LOGO :n näytöltä muutama asettelu kohdalleen vastaamaan tehtyjä sähköasennuksia ja talo on käyttövalmis.

LOGO on vapaasti ohjelmoitava logiikka ja sille on hieno ohjelmointityökalu (LOGOComfort) saatavissa Win ja MacOS -tietokoneille. Hinta on noin 60 € eli työkaluista ei ohjelmointi ole kiinni. Eli tämäkin mahdollisuus on, mutta se käytännössä kiinnostaa vain aniharvoja todella asiaan vihkiytyneitä softanörttejä.

Vastaavia ohjelmoitavia logiikkoja on monilla eri teollisuusautomaation valmistajilla, joten älyosalle on siten vaihtoehtoja. Liitynnätkin ovat samanlaisia, koska kaikkien pitää olla samalla tavalla automaatioprosesseihin sopivia. Siemensin valitsin meidän tuotteisiin sen vuoksi, että se on suuren firman tuote, jota on kehitetty tasaisesti vuosien ajan ja ennuste jatkolle on myös hyvä.